Андріївські вечорниці

2016-12-13

З давніх-давен линули по світу слова про Україну, про щирий і працьовитий народ, про її гаї зелені, про тихі ріки та озера. Наша Україна славиться великими традиційними святами та обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу.

Узимку, коли завершувалися роботи частішали дівочі та парубочі гуляння. Це було 13 грудня і вважається днем пам`яті мученицької Смерті одного із дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного . За старовинними літописами він був один із дванадцяти апостолів Христа і приніс слов’янським народам християнство.

/Files/images/20161213_105836.jpg

За довгі віки народні традиції міцно переплелися з релігійними та отак і дійшли до наших днів. Церковне свято Андрія відтоді зветься в народі Калитою, а молодіжні зібрання, що влаштовувалися ще за часів язичництва, набували назву «андріївських»

Готувалися до святкових вечорниць гуртом. Ще заздалегідь молодь зносила до однієї господині борошно, крупи, сушені яблука та груші. Господиня ж готувала своїм гостям пісну вечерю (адже тривав Пилипівський піст).

wym-1482308520992

Кiлькiсть переглядiв: 302

Коментарi